InicioComunicaciónComPolEls gatets de Salvini (entrevista per a la revista El Temps)

Els gatets de Salvini (entrevista per a la revista El Temps)

Entrevista amb Xavier Puig i Sedano, per al seu article a la revista El Temps (@ElTemps_cat), on es recullen les meves opinions junt amb les de Patrycia Centeno, experta en l’anàlisi estètica de la política i la professora de periodisme digital de la Universitat Ramon Llull, Susana Pérez Soler.

«Les desenes de milers de seguidors del ministre de Defensa italià han vist com els felins ocupaven les xarxes socials del líder xenòfob. Un gest simple que serveix per extreure moltes pistes de les tendències de la ultradreta 2.0.
És inevitable. Apareixen a la pantalla i irremeiablement tothom queda enganxat a la seva aura d’adorabilitat. Els gatets són la Coca Cola de les xarxes socials. Triomfen, reis entre els reis de la viralitat.

Bona nota d’això en deu haver pres el ministre de Defensa italià, l’ultradretà Matteo Salvini. O, si més no, el seu equip de comunicació. Durant el mes novembre les seves xarxes socials —especialment Facebook— es van veure inundades per aquests simpàtics felins. Una crida del cap de la Lega Nord als seus seguidors demanant-los que li enviessin imatges dels seus gats va acabar esdevenint tot un èxit.

Aquest fet no ha passat per alt ni als analistes polítics ni a la premsa internacional. Les conclusions són múltiples, però, majoritàriament, apunten a una estratègia encertada del que és un dels rostres de moda de l’extrema dreta mundial.»

(…) L’assessor en comunicació política Antoni Gutiérrez-Rubí ho té clar, els animals de companyia «són molt importants a la vida de la gent, el nombre de famílies que en tenen és molt gran. Tenir una primera menció cap a ells és una manera d’aproximar-se a milions i milions d’italians» (…).

(…) D’alguna manera, apunta Gutiérrez-Rubí, aquests animalons «humanitzen a Salvini. Introdueixen una sensibilitat que contrasta a vegades amb el seu discurs» (…)

Gutierrez-Rubí afegeix que en aquesta estratègia hi ha, també, un component de ‘frivolitat política’. A parer seu, és un indicador que «entén la política com un fet prepolítc o antipolític. En ple debat de temes com els pressupostos o la crisi europea, que parli de gats és un menyspreu cap a la política formal».

Gutiérrez-Rubí creu que els gatets són una bona tria. Si hagués escollit un gos «la raça del gos donaria molta informació sobre el caràcter de Salvini. Dels gats en deduïm menys».

Publicada a: El Temps (2.12.2018)

Enllaços associats:
– Bo, la nueva mascota presidencial (power point)
– Animales políticos
– La nueva mascota presidencial

Otros contenidos

Sesión en el Máster en Comunicación Política y Corporativa (MCPC) de la UNAV en Madrid

Junto a Santiago Castelo, hemos desarrollado dos nuevas sesiones, abordando la asignatura: Fundamentos de la estrategia política, dirigidas a los alumnos y alumnas del Máster...

Inundar la zona

Duane Gish (1921-2013), bioquímico estadounidense, fue una de las figuras más influyentes del movimiento creacionista. No era el mejor orador de su época, pero...

ZL 135. Democracias en extinción

Democracias en extinción: el espectro de las autocracias electorales Autor: Steven Forti (@StevenForti) Editorial: Akal Comprar: Akal, entre otros  Sobre el autor Steven Forti es un historiador italiano que...

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.